Pioneer Park


LOCATION

Tustin, California

CLIENT

City of Tustin

YEAR COMPLETED

2004

AWARDS

NRPA Park Design Award
APWA Project of the Year
CPRS Project of the year

Pioneer Park is a neighborhood park in the City of Tustin. The park site offers a recreational experience enhanced with play and architectural elements with a “Pioneer” theme. Approximately 1/3 of the park is a grass open space that encourages passive or “non-organized” type activities.

The grass area meanders around a higher use activity zone that consists of thematic play elements including two separate children play areas, swings and a water feature. In proximity to the activity zone is a half-court basketball and volleyball court. The activity zone is centrally located allowing the opportunity to establish an effective landscape buffer between the park’s higher use areas and the residential development to the south, while maintaining a short walking distance to the restroom and parking lot.

The park is accessible for pedestrians at various points along Pioneer Road. These points of entry are all handicap accessible. Pedestrian access can also be gained from the upper Salvation Army parking lot through a newly constructed stairway. Barrier fencing and landscaping along Pioneer Road provides safety for the general public.

Park users appreciate a ¼ mile trail system “loop” that meanders around the perimeter of the park. The trail’s ‘rustic’ appearance adds to the overall frontier theme and provides walkers and joggers the ability to gauge their workout distance with measurement markers placed alongside the trial. The trail’s surfacing is constructed using a stabilized decomposed granite material to accommodate handicap accessibility and to reduce the possibility of trail erosion. Trailside seating is incorporated at various locations for rest and relaxation.


Gateway features offer park users visually interesting arrival points from the parking lot/restroom area to the playgrounds, picnic shelter and hard court activity areas.  Gateways are designed to enhance the frontier flavor using monument columns and fencing. Rustic style post and rail barrier-type fencing is located along the Pioneer Road frontage in an effort to discourage children from venturing too close to the street.  The post and rail fencing is utilized within the interior of the park to define or separate various spaces.

“The trail’s ‘rustic’ appearance adds to the overall frontier theme and provides walkers and joggers the ability to gauge their workout distance with measurement markers placed alongside the trial.”

On-site parking is located near the southwest corner of the park site and is accessible from Pioneer Road.  The parking lot was designed with a permeable pavement system to filter water and oils into subgrade material in lieu of draining directly into the storm drain system.   The subgrade is a mixture of soils and gravel backfilled into the openings of the paver system.  Sumps located in several areas provide drainage for any overflow.

 

Categories